A sebészet mint életforma

Ondrejka Pál professzor a hazai gasztroenterológiai sebészet egyik kiemelkedő egyénisége. Személyesen megismerve – mivel egy ideig egy munkahelyen dolgoztunk a Szt. János Kórházban – ...

Bevezető gondolatok

Scientia nihil aliud est quam veritatis imago.
(Vergilius) ...

Májátültetés Magyarországon

A magyarországi májtranszplantáció eredményei nem különböznek a nemzetközi eredményektől, de ugyanazzal a donorhiánnyal küzd a transzplantációs szakma, mint amely a világ többi ...

EUH és ERCP: egységben a jövő

A pancreatobiliaris betegségek endoszkópos kezelése során a mindennapokban szembesülhetünk azzal, hogy az EUH és az ERCP ugyan elméletileg két különböző vizsgálóeljárás, de a ...

A kolonoszkópia aktuális helyzete, indikációi

A kolonoszkópia lehetővé teszi a teljes vastagbél vizuális megtekintését a végbéltől a vakbélig. Továbbra is arany standard a polipok és a vastagbélrák kimutatásában. Az eljárás ...

A hazai emésztőszervi endoszkópia bölcsőjénél

A magyarországi emésztőszervi endoszkópia a háború után kezdett terjedni, ebben úttörő szerepe volt Friedrich Lászlónak (1892–1958), aki 1956-tól a budapesti (Vas utcai) Balassa János ...

Gyógyszertechnológiai innováció a vaspótlásban

Az anémia a vérben lévő hemoglobin (Hgb) csökkenése a normálértékek alá, a vashiány pedig a plazmában vagy a szérumban található, nem hemoglobineredetű vasmennyiség csökkenése. A ...

Görcsoldók az irritábilis bél szindróma kezelésében

Mivel a gyomor-bél rendszert simaizomfalú szervek alkotják, az emésztőrendszeri betegségek egyik leggyakoribb tünete a görcsös jellegű hasi fájdalom. A görcsös fájdalmak általában ...

Gasztroenterológiai-kardiológiai multidiszciplináris konszenzus a hatékony gasztroprotekció szükségességéről antitrombotikus kezelés alkalmazásakor

Az antitrombotikus (thrombocytaaggregáció-gátló – TAG és antikoaguláns) szerek alkalmazása nélkülözhetetlen a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris – CV) betegségek kezelésében....

Kapszulák a gasztroenterológiában

 A kapszulákat több mint két évszázada használják a gyógyszerészetben a vegyületek kellemetlen ízének, irritáló vagy mérgező hatásának elkerülésére. A fizika, kémia, ...

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
297 találat 30 oldalon

Szerzői útmutató