Munkánkban két betegcsoportban vizsgáltuk néhány lehetséges prognosztikai marker jelentőségét. Primer szklerotizáló cholangitisben szenvedő gyermek és felnőtt betegekben vizsgáltuk a ...
A gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) kialakulásának oka még nem ismert. Ugyanakkor a táplálkozás- és táplálásterápia szerepe a betegség kezelésében már ...
A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 61. Nagygyűlésén dr. Palatka Károly (egyetemi docens, Debreceni Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika) és dr. Molnár Tamás (egyetemi tanár, ...
A kapszulaendoszkópia 20 évvel ezelőtti klinikai gyakorlatba történő bevezetése óta hatalmas technológiai és innovációs fejlődésen ment keresztül. Az első vékonybélkapszula ...
A nem alkoholos zsírmáj járványszerű terjedése nem független az elhízás és metabolikus betegségek elmúlt évtizedekben tapasztalt szomorú térhódításától a fejlett világban. A ...
Az alultápláltság (malnutríció) a májcirrózis gyakori szövődménye, ami összefüggést mutat a májelégtelenség progressziójával és a szövődmények (mint például az infekciók, ...
A falásroham és a túlevés én-idegen, nem tervezett, impulzív cselekedet, ami megkerüli a tudatos szándékot. A túlevés a krízisek – és a következményes éhínségek – olyan ...
Összefoglaló közleményünket az endoszkópos szakmacsoport neves hazai szakemberei által kiválasztott, a nemzetközi szakirodalomban az elmúlt évben megjelent legfontosabb közleményekből ...
A háziorvosnál vagy a gasztroenterológusnál történő betegmegjelenés egyik leggyakoribb oka a hasmenés. Akut hasmenésről 14 napon belüli eseteknél beszélünk, krónikus esetekről 28 nap ...
Bár a Helicobacter pylori felfedezése óta a peptikus fekély kezelése nagyrészt megoldottá vált, máig figyelmet érdemel ez a kórokozó, hiszen a gyomorrák és MALT-lymphoma szempontjából ...