Keresés eredménye

Típusa:
összetett keresés
Keresési paraméterek:
Buzás György Miklós dr. | szakcikk |

<< < 1 > >>
12 találat 1 oldalon - ebből zárolt tartalom 12 db

A zárolt tartalmakat csak bejelentkezett felhasználók tekinthetik meg!

Kapszulák a gasztroenterológiában

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft., Gasztroenterológia, Budapest; MEDOC Egészségközpont, Gasztroenterológia, Budapest

 A kapszulákat több mint két évszázada használják a gyógyszerészetben a vegyületek kellemetlen ízének, irritáló vagy mérgező hatásának elkerülésére. A fizika, kémia, elektronika és a miniatürizáció fejlődésével sikeres próbálkozások történtek olyan készülékek kifejlesztésére, amelyeket kapszulába helyezve lehetségessé vált az emésztőtraktus anatómiájának és olyan kóros elváltozásainak ...

Regiszterek a gasztroenterológiában

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKNP Kft., Gasztroenterológia, Budapest; MEDOC Egészségközpont, Budapest Correspondence: drbgym@gmail.com

Az utóbbi időben a regiszterek értékes adatbázisai lettek a diagnosztikai és terápiás módszerek kiértékelésének. Az első orvosi regisztereket a 20. század elején hozták létre, ezek az onkológiában terjedtek el. A regiszterek létrehozásának módszertanát mind nemzetközileg, mind magyarul kidolgozták. A Transz­lációs Medicina Központ honlapján 23 regiszter adatai olvashatók. Egyes regiszterek igen aktívak (akut és ...

A Helicobacter pylori fertőzés diagnosztikájának újdonságai

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKNP Kft., Gasztroenterológia, Budapest; MEDOC Egészségközpont, Gasztroenterológia, Budapest

A Helicobacter pylori fertőzés diagnosztikai módszerei a baktérium felfedezése óta folyamatosan fej­lődtek. Az invazív módszerek közül az endoszkópia jelenleg sem mellőzhető a 45-50 év feletti, alarm panaszokkal rendelkező, illetve a vérző betegekben: az utóbbi években bevezetett technikák jelentősen javították a képalkotást, teret engedve a mesterséges intelligenciának is. A szövettan kiegészült az ...

100 éves Varró Vince professzor

 

 

Kedves kollégák, kedves barátaink!

Nagy örömmel és meghatottsággal kezdem ezeket a sorokat, hiszen egészen rendkívüli eseményre, évfordulóra készül a magyar orvostársadalom és a magyar gasztroenterológus-­közösség: a napokban ünnepli 100. születésnapját Varró Vince professzor úr, a tápcsatorna betegségeinek kiemelkedő hazai és a nemzetközi szaktekintélye, az 1976-os budapesti Gasztroenterológiai...

A mesterséges intelligencia története

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKNP Kft., Gasztroenterológia, Budapest; MEDOC Egészségközpont, Gasztroenterológia, Budapest

A mesterséges intelligencián alapuló vizsgálati módszerek az utóbbi évtizedekben terjedtek el az orvostudományban, így a gasztroenterológiában is. A mesterséges intelligencia előfutárai az ókorban jelentek meg, és szakaszosan fejlődtek az eltelt évszázadok során. A mai értelemben vett mesterséges intelligencia fogalmai (mélytanulás, gépi tanulás, neurális hálózatok, fuzzy logika) az 1950-es évektől alakultak ...

Oltások az emésztőszervek fertőző betegségeiben: történeti áttekintés

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKNP Kft., Gasztroenterológia, Budapest; MEDOC Egészségközpont, Gasztroenterológia, Budapest

A járványok évszázadokig megtizedelték az emberiséget, területenként veszélyeztetve egyes népcsoportok fennmaradását. Az oltások története a 18. század végén kezdődött. A bakteriológia és immunológia lehetővé tette az oltóanyagok laboratóriumi fejlesztését: ehhez a baktériumok, és vírusok inaktivációját és attenuálását használták. Ezzel párhuzamosan országonként különböző és időben változó ...

A kilégzési tesztek története a gasztroenterológiában

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft., Gasztroenterológia, MEDOC Egészségközpont, Gasztroenterológia, Budapest

Bármily egyszerűnek tűnnek mind a betegek, mind az orvosok és szakasszisztensek számára, a kilégzési tesztek története évszázadokra vezethető vissza. Az első ismeretek a levegő szerepéről és összetételéről az ókorból származnak. A légzés élettani ismeretei és a légzésfunkciós tesztek a 19. század második felében alakultak ki. A mai értelemben vett kilégzési tesztek az alapkutatások és az orvosi technológia...

Az új típusú koronavírus-fertőzés gasztroenterológiai vonatkozásai

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., Gasztroenterológia, Budapest

Az új típusú koronavírus okozta járványban a tüdő érintettsége mellett gyakoriak az emésztőszervi tünetek. A fertőzés kezdetén a szaglás és ízérzés zavara gyakori és megelőzheti a légzőszervi panaszokat. A hasmenés gyakorisága változó, keletkezésében nemcsak a fertőzés, de a gyógyszerhatások is közrejátszhatnak. A hányinger, hányás, gyakorisága és súlyossága változó. A tápcsatornai vérzések ...

A colorectalis karcinómaszűrések története

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft., Budapest

A betegségek korai felfedezésére a 19. század második felében javasoltak szűrővizsgálatokat: kialakulásukban a tudománytörténet számos jelentős személyisége, feltalálók és iparmágnások vettek részt. A szűrővizsgálatok általános követelményeit 1968-ban fogalmazták meg. A rákszűrés a daganatok másodlagos megelőzésének módszere. A széklet okkult vér kimutatásának módszerei a törvényszéki ...

A hepatológia története a 21. században

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft., Gasztroenterológiai Szakrendelés, Budapest

A hepatológia a 20. század második felében vált önálló tudománnyá. A 21. század első két évtizedében jelentős további haladás történt. A hepatitis A–G vírusok felfedezése után a legjelentősebb esemény, hogy a hepatitis C és B fertőzés kezelésében megjelentek a valóban hatékony gyógyszerek. A nem-alkoholos zsírmáj és steatohepatitis a legelterjedtebb májbetegséggé vált, progressziója a cirrózis és ...

A szkizofrénia és a gyulladásos bélbetegségek: esetbemutatások és irodalmi áttekintés

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Non-Profit Kft., Gasztroenterológia, Budapest

A szkizofrénia és gyulladásos bélbetegségek gyakoriságuk révén előfordulhatnak együttesen. A szerző szakrendelésén kezelt gyulladásos bélbetegségben szenvedő eseteket mutat be, ahol a bélbetegség hátterében pszichiátriai társbetegség volt, elemezve a diagnosztikai és kezelési problémákat. A szkizofrénia prevalenciája 0,27-0,85%, az gyulladásos bélbetegségek gyakorisága emelkedőben van. Mindkét betegségnél ...

Önkísérletek a gasztroenterológiában

Szerző: Buzás György Miklós dr.1
1Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft. és Józsefvárosi Szt. Kozma Egészségügyi Központ, Gasztroenterológia, Budapest Correspondence: drbgym@mail.com

Az orvostudomány haladása nem képzelhető el kísérletek nélkül, amelyek valamilyen hipotézis igazolását vagy tagadását szolgálják, vagy felfedezés céljából történnek. Az önkísérletezés a 18. században jelent meg és terjedt el elsősorban az élettan, gyógyszerhatástan, de sok más területen is. Etikai szempontból az önkísérletben a kísérlet alanya és kivitelezője azonos, ezáltal a kísérletező a betegekkel ...


<< < 1 > >>
12 találat 1 oldalon - ebből zárolt tartalom 12 db

A zárolt tartalmakat csak bejelentkezett felhasználók tekinthetik meg!

Részletes kereső

Oldal neve: Gastronews
Keresési kulcsszó:
Keresés az alábbiakban:





Szakcikk is:
Rovat:













Szakterület:
Lapszámok:
Megjelenési dátum:
-tól
-ig

Szerzői útmutató