A szegényes táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek és transzzsírok megnövekedett fogyasztása európai emberek millióit teszi ki a krónikus emésztőszervrendszeri betegségek megnövekedett rizikójának, beleértve a daganatokat, a gabonafélék fogyasztásával összefüggő betegségeket, a funkcionális gasztrointesztinális zavarokat, valamint az elhízást is – mutatta ki egy tanulmány. Az Európai Gasztroenterológiai Társaság „Táplálkozás és krónikus emésztőszervi megbetegedések” címmel adott ki beszámolót és tervezetet, egészségügyi, beteg- és civil-szervezetek támogatásával.

Az egészségügy szerte Európában növekvő nyomás alatt áll a túlsúlyos és elhízott gyermekek és felnőttek növekvő száma miatt. Előreláthatólag az arány a jövőben csak növekedni fog, ez az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma, amivel szembe kell néznünk.
A közlemény kifejti, hogy a feldolgozott élelmiszerek, amik általában zsírokban, hozzáadott cukorban és sóban gazdagok, gyakran az energiabevitelünk felét teszik ki. Egyes országokban 75% fölötti az ezekből a tápanyagokból bevitt energiaszükséglet.
Az elmúlt évtizedekben drámaian megnőtt a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása: üdítőitalok, édességek, chipsek, fagyasztott késztermékek. Tanulmányok azt mutatják, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésben áll a daganatok kialakulásának rizikójával. A feldolgozott táplálékok fogyasztásának 10%-os növelése már 12%-os általános daganatrizikó-növekedést mutat, valamint az elhízás gyakoriságát is növeli. Riasztó adat, hogy az EU felnőtt lakosságának több mint fele (52%) túlsúlyos vagy elhízott és minden 3. iskoláskorú gyermek túlsúlyosnak mondható.
„Az elhízás, ami gyakran a szegényes tápanyagbevitel következménye, növeli számos komoly emésztőszervi betegség kockázatát és nagy terhet jelent az egészségügyre nézve, szenvedést jelent a betegnek, megrövidíti az életet.” – magyarázza Markus Peck professzor (Klinikum Klagenfurt am Wörthersee, Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Intézet). „Az egészséges, kiegyensúlyozott diéta és életmód segít megelőzni a krónikus megbetegedéseket, de nehézséget jelent annak biztosítása, hogy az emberek megfelelő döntéseket hozzanak az egészséges életmód követése során.”
A kiadvány számos ajánlást tartalmaz annak érdekében, hogy csökkentsük a krónikus emésztőszervi betegségek rizikóját.
„Szükség van a nemzeti kormányokra, hogy az élelmiszerek vásárlási és fogyasztási szokásainak változtatása érdekében lépéseket tegyenek. Az a célunk, hogy 2050-re elérjük egész Európában az egészséges táplálkozás megvalósulását. Ehhez kétszerennyi gyümölcsöt, zöldséget, magvat, leveles zöldséget kellene fogyasztani, és több mint 50%-kal csökkenteni a vörös húsok, cukor fogyasztását a következő 30 évben.” – mondta dr. Peck.
| Felnőttkori elhízás %-os aránya Európában (*az ország saját felmérése alapján) |
||
| Ország | Férfiak (%) | Nők (%) |
| Málta | 36,9 | 31,3 |
| Románia | 29,4 | 34,1 |
| Görögország | 27,9 | 25,6 |
| Anglia | 27,4 | 30 |
| Portugália | 25,5 | 32 |
| Olaszország | 24,5 | 24,9 |
| Lengyelország | 24,2 | 23,4 |
| Luxemburg | 24,1 | 21 |
| Csehország | 23,9 | 22,3 |
| Németország | 23,3 | 23,9 |
| Spanyolország | 22,8 | 20,5 |
| Magyarország* | 22 | 20,4 |
| Szlovénia* | 21 | 17,4 |
| Horvátország | 20,7 | 16,8 |
| Finnország | 20,4 | 19 |
| Észtország* | 19,1 | 21,5 |
| Szlovákia | 18,1 | 15,9 |
| Franciaország | 16,8 | 17,4 |
| Svédország | 15,5 | 14,4 |
| Dánia* | 14,1 | 15,6 |
| Belgium | 13,9 | 14,2 |
| Ausztria | 13,4 | 10,7 |
| Bulgária | 13,4 | 19,2 |
| Litvánia | 11,3 | 15,2 |
| Hollandia | 10,4 | 10,1 |
| Gyermekkori túlsúly %-os aránya Európában (*az ország saját felmérése alapján) |
||
| Ország | Fiúk (%) | Lányok (%) |
| Málta | 43,2 | 38,7 |
| Horvátország | 38,7 | 31 |
| Olaszország | 37,2 | 34,7 |
| Spanyolország | 32,3 | 29,5 |
| Görögország | 31 | 29,1 |
| Portugália | 30,9 | 32 |
| Dánia* | 29,3 | 21,1 |
| Anglia | 28,6 | 29 |
| Ausztria | 28 | 25,9 |
| Szlovénia* | 27,4 | 22,7 |
| Románia | 24,6 | 22,6 |
| Németország | 24,2 | 23,8 |
| Finnország | 23,8 | 20,1 |
| Szlovákia | 22,6 | 20,7 |
| Svédország | 22,6 | 21,2 |
| Magyarország* | 21,4 | 23,7 |
| Lengyelország | 20,8 | 14,4 |
| Hollandia | 16,8 | 15,4 |
| Franciaország | 14,4 | 18,7 |
| Észtország* | 13,6 | 14,9 |
Forrás: https://www.ueg.eu/index.php?id=2212
Cikk értékelése
| Eddig 6 felhasználó értékelte a cikket. |