Rovatok: Hírek
Szerző: dr. Horák Emma

Európaiak millióit fenyegetik a krónikus emésztőszervi betegségek – akcióterv a visszaszorításra

2019-06-05

A szegényes táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek és transzzsírok megnövekedett fogyasztása európai emberek millióit teszi ki a krónikus emésztőszervrendszeri betegségek megnövekedett rizikójának, beleértve a daganatokat, a gabonafélék fogyasztásával összefüggő betegségeket, a funkcionális gasztrointesztinális zavarokat, valamint az elhízást is – mutatta ki egy tanulmány. Az Európai Gasztroenterológiai Társaság „Táplálkozás és krónikus emésztőszervi megbetegedések” címmel adott ki beszámolót és tervezetet, egészségügyi, beteg- és civil-szervezetek támogatásával.



Az egészségügy szerte Európában növekvő nyomás alatt áll a túlsúlyos és elhízott gyermekek és felnőttek növekvő száma miatt. Előreláthatólag az arány a jövőben csak növekedni fog, ez az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma, amivel szembe kell néznünk.
 

A feldolgozott élelmiszerek problematikája


A közlemény kifejti, hogy a feldolgozott élelmiszerek, amik általában zsírokban, hozzáadott cukorban és sóban gazdagok, gyakran az energiabevitelünk felét teszik ki. Egyes országokban 75% fölötti az ezekből a tápanyagokból bevitt energiaszükséglet.

Az elmúlt évtizedekben drámaian megnőtt a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása: üdítőitalok, édességek, chipsek, fagyasztott késztermékek. Tanulmányok azt mutatják, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésben áll a daganatok kialakulásának rizikójával. A feldolgozott táplálékok fogyasztásának 10%-os növelése már 12%-os általános daganatrizikó-növekedést mutat, valamint az elhízás gyakoriságát is növeli. Riasztó adat, hogy az EU felnőtt lakosságának több mint fele (52%) túlsúlyos vagy elhízott és minden 3. iskoláskorú gyermek túlsúlyosnak mondható.

„Az elhízás, ami gyakran a szegényes tápanyagbevitel következménye, növeli számos komoly emésztőszervi betegség kockázatát és nagy terhet jelent az egészségügyre nézve, szenvedést jelent a betegnek, megrövidíti az életet.” – magyarázza Markus Peck professzor (Klinikum Klagenfurt am Wörthersee, Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Intézet). „Az egészséges, kiegyensúlyozott diéta és életmód segít megelőzni a krónikus megbetegedéseket, de nehézséget jelent annak biztosítása, hogy az emberek megfelelő döntéseket hozzanak az egészséges életmód követése során.”


Akcióterv Európának


A kiadvány számos ajánlást tartalmaz annak érdekében, hogy csökkentsük a krónikus emésztőszervi betegségek rizikóját.

  • Kevesebb mint 10% (<50 gramm), ideális esetben 5% legyen a napi energiabevitelben a cukorból bevitt energia aránya
  • Kevesebb mint 10% legyen a napi energiabevitelben a telített zsírsavak aránya
  • Kevesebb mint 1% legyen a napi energiabevitelben a transzzsírok mennyisége
  • Kevesebb mint 5% legyen a napi sóbevitel

„Szükség van a nemzeti kormányokra, hogy az élelmiszerek vásárlási és fogyasztási szokásainak változtatása érdekében lépéseket tegyenek. Az a célunk, hogy 2050-re elérjük egész Európában az egészséges táplálkozás megvalósulását. Ehhez kétszerennyi gyümölcsöt, zöldséget, magvat, leveles zöldséget kellene fogyasztani, és több mint 50%-kal csökkenteni a vörös húsok, cukor fogyasztását a következő 30 évben.” – mondta dr. Peck.

 

Felnőttkori elhízás %-os aránya Európában
(*az ország saját felmérése alapján)
Ország Férfiak (%) Nők (%)
Málta 36,9 31,3
Románia 29,4 34,1
Görögország 27,9 25,6
Anglia 27,4 30
Portugália 25,5 32
Olaszország 24,5 24,9
Lengyelország 24,2 23,4
Luxemburg 24,1 21
Csehország 23,9 22,3
Németország 23,3 23,9
Spanyolország 22,8 20,5
Magyarország* 22 20,4
Szlovénia* 21 17,4
Horvátország 20,7 16,8
Finnország 20,4 19
Észtország* 19,1 21,5
Szlovákia 18,1 15,9
Franciaország 16,8 17,4
Svédország 15,5 14,4
Dánia* 14,1 15,6
Belgium 13,9 14,2
Ausztria 13,4 10,7
Bulgária 13,4 19,2
Litvánia 11,3 15,2
Hollandia 10,4 10,1

 

Gyermekkori túlsúly %-os aránya Európában
(*az ország saját felmérése alapján)
Ország Fiúk (%) Lányok (%)
Málta 43,2 38,7
Horvátország 38,7 31
Olaszország 37,2 34,7
Spanyolország 32,3 29,5
Görögország 31 29,1
Portugália 30,9 32
Dánia* 29,3 21,1
Anglia 28,6 29
Ausztria 28 25,9
Szlovénia* 27,4 22,7
Románia 24,6 22,6
Németország 24,2 23,8
Finnország 23,8 20,1
Szlovákia 22,6 20,7
Svédország 22,6 21,2
Magyarország* 21,4 23,7
Lengyelország 20,8 14,4
Hollandia 16,8 15,4
Franciaország 14,4 18,7
Észtország* 13,6 14,9

 

 

 

 

 

Forrás: https://www.ueg.eu/index.php?id=2212

 

 

Cikk értékelése

Eddig 6 felhasználó értékelte a cikket.

Szerzői útmutató