A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 2019-es, 61. nagygyűlését júniusban rendezték meg Siófokon. A program idén is színes volt: diagnosztikai szekciók, céges szimpóziumok, esetismertetések, táplálkozástudományi előadások voltak terítéken. A Promenade Kiadó által szervezett Best of MGT webkonferencián Altorjay István, Hunyady Béla és Molnár Tamás professzor urak tartottak előadást a nagygyűlés legérdekesebb témáiból szemezgetve
 
     
 
Gyulladásos bélbetegségek
 
     
 
 
 
 
 
     
 
A nagygyűlésen minden nap esett szó a gyulladásos bélbetegségekről: a bélbetegségek szekció mellett volt egy „state of the art” előadás, ami a centralizáció jelentőségét mutatta be a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, és a fő téma azoknak az új kihívásoknak a megbeszélése volt, amik az új terápiás lehetőségekkel együtt járnak. Dr. Molnár Tamás ezekbe adott betekintést előadásában.
 
     
 
Képalkotó vizsgálatok a gasztroenterológiában
 
     
 
 
 
 
 
     
 
Az MGT nagygyűlésén továbbképzést tartottak az endoszkópos ultrahang mintavételi technikákról, ahol arról is szó volt, hogy milyen tűvel, hogyan végezhetjük a legjobban a beavatkozást, a célszerv típusának megfelelően. Szó volt még endocystoscopiáról, a mesterséges intelligencia endoszkópiában való alkalmazásáról, valamint az ERCP-ről – dr. Altorjay István ezekből adott összefoglalót.
 
     
 
Hepatológia
 
     
 
 
 
 
 
     
 
A hepatológia témakörében prof. dr. Hunyady Béla tartott előadást a Best of MGT webkonferencia keretében. A professzor kiemelte prof. Ferenci Péter előadását, aki a jövőbeni kilátásokról beszélt előadásában: a következő évek egyik legfőbb kihívása az alkoholos és nem-alkoholos steatohepatitis lesz. Több előadás is volt a vírusos májfertőzésekről, illetve egy különleges téma is felbukkant: az AFP jelentősége a máj regenerációjában.
 
     
 
Nutríció, tápláltság
 
     
 
 
 
 
 
     
 
Prof. dr. Altorjay István az MGT nagygyűlésén elhangzott, nutrícióval és tápláltsággal kapcsolatos előadásokat foglalta össze prezentációjában. Szó esett a daganatos betegek táplálásáról és olyan kórképekről, mint a gastroparesis vagy az atrophiás gastritis. Sebészek szempontjából fontos, hogy műtét esetén fontos odafigyelni a megfelelő táplálásra a gyors felépülés érdekében. Altorjay professzor úr előadásában említést tett a mostani, aktuális diétás trendekről is.
 
     
     

 

Szerzői útmutató